Starter Guide Warhammer 40K:
alles voor beginners!

Ontdek de wereld van
Warhammer 40K

Welkom bij Warhammer 40K, de spannende hobby van tabletop wargaming! Het spel speelt zich af in de grimmige duisternis van de verre toekomst, waar machtige legers met elkaar strijden op ontelbare door oorlog verscheurde werelden. De mensheid staat er alleen voor en wordt aan alle kanten belaagd en bedreigd door mutanten en aliens. Deze wereld kent geen genade of medelijden: bereid je voor op een bloedige strijd!

Wat is Warhammer
40k?

Warhammer 40K is een tabletop game die valt onder het genre wargaming. Wargames zijn strategische spellen waarbij twee of meerdere spelers een leger onder hun commando hebben en het hiermee tegen elkaar opnemen. Je hebt veel verschillende soorten wargames, zowel online wargames als tabletop wargames. Warhammer 40K valt onder de tabletop miniature wargames, waarbij je een leger samenstelt van miniaturen die je zelf in elkaar zet en verft.

Met een wereldwijde gemeenschap spelers is Warhammer 40K een ontzettend populair spel. Het wordt tegenwoordig over de hele wereld gespeeld: van New York tot Jakarta en van Johannesburg tot Helsinki. Maar net zo goed vind je in eigen land een grote community met enthousiaste spelers die zich het spel eigen hebben gemaakt. Dat is niet zo gek, want Warhammer 40K is een waanzinnig leuke game waarin je bouwt, verzamelt, creatief bent én de vetste battles uitvecht.

Die combinatie maakt dit spel echt een onderscheidende game waar je helemaal in op kunt gaan. Naast 40K heb je waarschijnlijk wel gehoord van AoS (Age of Sigmar, de opvolger van Warhammer Fantasy): ook daar hebben wij een handige starter guide voorgeschreven. Hieronder vertellen we je alles over Warhammer 40K, van uitleg van het spel tot aan advies over het uitbreiden van je leger!

Lees verder+
Wat is Warhammer
De wereld van Warhammer
De wereld van
Warhammer 40k

Warhammer 40K speelt zich 40.000 jaar af in de toekomst van ons melkwegstelsel, in een verre tijd waar de mensheid moet vechten om te overleven. Aliens, monsters, demonen en verraders zijn erop uit om de mensheid te vernietigen. Alleen door de moed en kracht van hun eigen legers kan de mensheid hopen om te overleven.

De mensheid is onderdeel van het imperium, een enorm rijk dat tienduizend jaar geleden is gesticht door een legendarische leider, die enkel bekend staat als de keizer, oftewel The Emperor of Mankind. Het imperium nam de sterren in en bracht duizenden werelden samen onder een keizerrijk. Maar een verschrikkelijk verraad begon een brute burgeroorlog die de hele melkweg verwoestte. De verraders werden verslagen, maar het conflict liet het keizerrijk en de melkweg verdeeld achter.

Sindsdien leeft de mensheid al tien millennia lang in een staat van constante oorlog, aan alle kanten omringd door vijanden van elke soort.

Lees verder+
Facties

De melkweg is gevuld met talloze legers en rassen, die allemaal constant
in oorlog zijn. Elk ras heeft zijn eigen cultuur en verschillende manieren
van vechten.

Factie Powers of Chaos
Powers of Chaos

De grootste vijand van de mensheid zijn de powers of chaos. Dit zijn verraders van de mensheid die zich tegen hun eigen volk keerden met de hoop om hun ultieme vrijheid en onafhankelijkheid te terug te winnen. Dit doen ze onder ander door pacts te sluiten met de Daemons of Chaos, interdimensionale entiteiten die hunkeren naar de kans om dimensies binnen te vallen en over te nemen.

Lees verder+
Factie Armies of the imperium
Armies of the imperium

De armies of the imperium zelf bestaan voor het grootste gedeelte uit de Astra militarum. regimenten van mannen en vrouwen, klaar en bereid om te vechten tegen de verschrikkingen van het heelal. Ze worden in de strijd bijgestaan door andere gespecialiseerde soldaten, zoals de Imperial Knights en andere toegewijde en loyale eenheden.

Lees verder+
Factie Space marines
Space marines

Naast de gewone troepen van het Imperium zijn er ook de nog space marines. Dit zijn genetische geëngineerde supersoldaten, gemaakt om hyperloyaal aan het Imperium te zijn, en zijn dan ook veel sterker dan normale stervelingen. Ze dragen de beste harnassen, dragen de dodelijkste wapens die de mensheid bezit en ze kennen geen angst. Ondanks dat er minder Space Marines zijn dan werelden in het imperium, blijven ze vechten, geïnspireerd door de eer en moed van hun voorgangers. Voor de mensheid zijn ze de hoop op een beter toekomst.

Lees verder+
Factie Xenos Armies
Xenos Armies

Vroeger regeerden het oudste ras ooit, de Xenos, over het universum. Tegenwoordig proberen de Xenos armies het heelal weer over te nemen.

Lees verder+
De starter guide

In deze starter guide nemen we je bij de hand en introduceren
we je in de wereld van Warhammer 40K. De starter guide
bestaat uit onderstaande onderdelen:

Over Vlieg-er-uit

Ooit begonnen als vliegerwinkel, is Vlieg-er-uit (inderdaad, vandaar die naam) inmiddels dé spellenwinkel van Nederland van eenvoudig bord- en kaartspel tot de aller uitgebreidste table top games. Niet voor niets kun je dan ook bij ons terecht voor alles op het

De grootste in-store Warhammer producten op 1 plek. Eigenlijk 2. Zowel online als offline vind je bij Vlieg-er-uit vrijwel alles wat Games Workshop te bieden heeft en dat met korting. Naast Games Workshop hebben we een collectie van Army Painter, Revell en een steeds groter wordend aanbod van Vallejo.

Incognito gevestigd in Leeuwarden in de Spellekijn, op de eerste verdieping vind je alles wat te maken heeft met Warhammer: Age of Sigmar, Warhammer 40.000, Warcry, Underworlds, Kill Team, Necromunda en Adeptus Titanicus.

In de winkel vind je alle Games Workshop, Army Painter, Revell en Vallejo producten die we ook op de webshop aanbieden. Er is een collectie van webstore exclusive sets aanwezig en mochten we deze niet op voorraad hebben dan kunnen we deze altijd voor je bestellen. Zowel in de winkel als online.

Lees verder +
Onze experts

In de winkel vind je Lennaert en Annetol. Beide zijn gepassioneerde
hobbyisten met jarenlange ervaring op het gebied van Warhammer.

Lennaert

Lennaert focust zich voornamelijk op 40.000 en speelt al jarenlang met zijn broer Warhammer en met de lokale club. Het meest trots is hij op zijn Tau modellen. Daarnaast speelt hij voor Warhammer 40.000 met Deathwatch en is net begonnen met Genestealer Cults. Voor Age Of Sigmar heeft hij een Ogor Mawtribes leger en is net begonnen met Kharadron Overlords. Ook heeft hij nog een Seraphon Leger, wat hij altijd Lizardmen zal blijven noemen.

Lennaert kun je het beste vragen naar:
- Armylists bouwen
- Beste wapen opties
- Hoe je models kan converten
- Theoryhammer
- Waarom T’au geen spacefish zijn (‘Welke vis heeft er nou hoeven dan?’)

Annetol

Annetol houd zich voornamelijk bezig met het schilder-aspect van de hobby. Voor Warhammer 40.000 heeft hij een custombuilt Alpha Legion Primaris leger (gespeeld met Ravenguard regels) en een Chaos Knights leger. Voor Age of Sigmar speelt hij Blades of Khorne en Slaves to Darkness. Daarnaast speelt hij bijna elke week wel Warcry.

Annetol kun je het beste vragen naar:
- Welke verftechnieken je het beste kunt gebruiken voor het gewenste resultaat
- Welke kwasten je het beste voor welke toepassing kunt gebruiken
- Airbrush, Drybrush, Stipling, Brush Brush
- Waarom de Cypher Lords de enige optie zijn voor Warcry
- Welke verf het beste ruikt en smaakt

In samenwerking met Leeuwarden Miniature Gaming Club organiseren we geregeld paint workshops voor beginners en gevorderden. Daarnaast is er elke 2 weken een introductie game voor als je wilt beginnen met Warhammer en je niet weet waar je moet beginnen!
Veelgestelde vragen

Warhammer is de naam van een bekend bordspel (tabletop game), dat je kunt zien als een hele vette combinatie van modelbouw, stratego, risk en schaak. Het draait namelijk om een strategische strijdt die je met één of meerdere medespelers aangaat, op een zelfgecreëerd slagveld of een bestaand speelbord. De legers kun je zelf samenstellen, en iedere eenheid zet je zelf in elkaar en verf je vervolgens ook zelf. Er zijn verschillende uitvoeringen in scifi en fantasysettings, waarvan 40K en AoS (Age of Sigmar) de bekendste zijn.

Warhammer 40K is een uitvoering die zich afspeelt in de verre, verre toekomst, namelijk 40.0000 jaar later. Daar komt de naam 40K dan ook vandaan. Het speelt zich af in een science-fiction setting, waarbij je strijdt met verschillende facties, zoals de Armies of Chaos, Armies of the Imperium, Space Marines en Xenos Armies, elk met een eigen geschiedenis en verhaallijn. Je speelt het net als de andere versies van Warhammer op een speelbord op een tafel (vandaar de naam tabletop game), met dobbelstenen en volgens regels uit het zogeheten rulebook.

Warhammer speel je aan de hand van vooraf vastgestelde regels die staan beschreven in de zogeheten rulebooks. Deze regels hebben betrekking op een aantal onderdelen, zoals de verplaatsingen van je modellen, de aanvalskracht en de verdediging tegen een aanval. Met het aantal ogen van de dobbelstenen die je gooit, bepaal je in hoeverre je aanval succesvol is, hoever je modellen zich kunnen verplaatsen en hoe goed je je kunt verdedigen tegen een aanval.

Het is het makkelijkst om een starter set aan te schaffen, omdat je op die manier twee volwaardige en gevechtsklare eenheden hebt. Als beginner kan het namelijk best lastig zijn, om een leger samen te stellen dat aan de regels voldoet, zoals een bepaald puntenaantal. Deze sets bevatten naast de modellen, ook een rulebook, zodat je met een tegenstander gelijk kunt spelen.

Daar ben je helemaal vrij in. Je kunt ervoor kiezen om voor je leger een los model aan te schaffen, maar je kunt natuurlijk ook gelijk uitbreiden met een complete set, en zo een supergroot leger creëren. Je hebt dan ook meer vrijheid om je leger strategisch in te richten, wanneer je bijvoorbeeld voor een x aantal punten speelt met een tegenstander.

Warhammer speel je met ten minste één tegenstander. Natuurlijk zijn er tegenwoordig ook videogames zoals Blood Bowl, die je alleen op de PC of Playstation kunt spelen, maar voor de bordspellen zoals AoS en 40K heb je minstens twee spelers nodig.

Dat is eigenlijk een strategische keuze, die vooral afhangt van je tactiek. Wil je bijvoorbeeld agressief gaan spelen, dan verplaats je je aanvallers zo snel mogelijk naar voren. Ben je liever defensief, omdat je een bepaald doel moet verdedigen? Dan kun je je een leger vormen dat sterk is in het verdedigen tegen aanvallen van je tegenstander.

Het is handig om in ieder geval op de hoogte te zijn van de belangrijkste spelonderdelen, zodat je de basis onder de knie hebt. Lees je daarom voordat je gaat spelen, bijvoorbeeld in in de achtergrondinformatie van je factie. Het is ook slim om online video’s te kijken waarin het spelen van Warhammer wordt uitgelegd.

Verbind met andere
Warhammer spelers in
onze Facebook community
WORD LID