In verband met Hemelvaartsdag worden er op donderdag 9 April geen pakketten verzonden. Vrijdag wordt er weer verzonden, de nieuwe releases dus ook!

Start met het spelen van
Warhammer 40K!

Alle informatie over de regels voor je eerste gevecht

Alle informatie over de regels voor je eerste gevecht

Na de Paint fase gaat het echte werk beginnen met de Play fase. Hierin leggen we je precies uit wat je nodig hebt om te spelen en hoe het spelen in zijn werk gaat. Ondanks dat de play fase pas na de paint fase komt betekent het niet dat je pas na het verven kan spelen. Als je erg enthousiast bent, is het zeker niet erg om al te gaan spelen voor dat je legers volledig geverfd zijn. In het verven kan namelijk ook aardig wat tijd komen te zitten, maar zo heb je het spel sneller onder de knie!

Benodigdheden

Lengtemaat in inches (ruler), dobbelstenen, speelveld (scenery) en een tegenstander die het tegen je op durft te nemen.

Met de dobbelstenen bepaal je allereerst welke troepen zich gaan verplaatsen en waarheen. Heb je je troepen op de juiste posities opgesteld, dan start je de aanval met het afvuren van de langeafstandswapens.
Zijn de kruitdampen opgetrokken, dan ga je bekijken hoe effectief jouw aanval is geweest. Zijn er onderdelen van je leger in staat om man-tegen-man gevechten aan te gaan? Dan kunnen de zwaarden worden getrokken en slagwapens worden ingezet.

Omdat Warhammer 40K voor beginners erg lastig kan lijken, gaan we je hier stapsgewijs uitleggen hoe het spel gespeeld wordt. Zoals je weet zijn er bij elk spel regels, zo ook bij Warhammer 40K en andere tabletop games. Deze regels zijn vastgelegd in de basisregels: hier staat bijvoorbeeld informatie geschreven over de manier waarop je een eenheid of model mag verplaatsen, de kracht van een aanvalsgeweer, de zwaktes van je tegenstander of het moraal van je modellen.

Lees verder+
Benodigdheden
Belangrijke elementen
Belangrijke elementen

Voordat we daar dieper op ingaan, is het goed om te weten dat dit spel een aantal belangrijke elementen heeft. In de eerste plaats moeten er natuurlijk twee complete legers aanwezig zijn om de strijd aan te gaan. Dat doe je beurtelings en aan de hand van een aantal punten dat je met elkaar afspreekt. Speel je bijvoorbeeld om 500 punten? Dan kies je verschillende modellen die samen 500 punten waard zijn. Elk model heeft namelijk een bepaald aantal punten. De gekozen modellen, die in dit voorbeeld uit totaal 500 punten bestaan, vormen dan jouw leger.

Daarnaast is er nog een belangrijk aspect waarin dit spel zich onderscheidt, en dat is dat de verplaatsingen van eenheden en losse modellen en de reikwijdte van de wapens plaatsvindt in inches, en níet in centimeters. Ook dien je rekening te houden met een geldige basisopstelling van je eenheid, waarin de modellen niet verder dan 1 inch uit elkaar mogen staan.

Om je modellen te kunnen verplaatsen, een aanval uit te voeren en je te verdedigen, wordt er gebruikgemaakt van dobbelstenen. Hiermee gooi je een x aantal ogen en op de meegeleverde instructies bij je modellen, vind je dan precies beschreven wat het aantal ogen voor effect hebben.

Lees verder+
Fases van het spel

Globaal zal het spel de volgende stappen doorlopen:

1. Speelbord klaarzetten met o.a. scenery (eventueel aan de hand van een missie/scenario)
2. Deployment fase oftewel de fase waarin je je troepen gaat opstellen.
3. Commandfase oftewel de Orderfase (opstellen modellen en eenheden, generaal kiezen)
4. Movement oftewel Bewegingsfase (versterkingen, transporten, inzet gevechtsvliegtuigen)
5. Psychic oftewel Paranormale fase (inzet van paranormale krachten door Psyker-eenheden)
6. Shootingfase oftwel Schietfase (inzet aanvalswapens, zware wapens, snelvuurwapens, granaten en pistolen)
7. Chargefase oftewel Aanvalsfase (hierin ga je chargen of aanvallen. Dit betekent dat elke unit binnen 12 inch van een tegenstander 2 dobbelstenen mag werpen. Als het aantal ogen gelijk is aan het aantal inches tussen je eigen eenheid en die van je tegenstander mag je die afstand afleggen.)
8. Fightfase oftewel Gevechtsfase (hierin gaan de eenheden met elkaar het gevecht aan!)
9. Morele fase

Fases van het spel
Kill Team: net even anders
Kill Team: net even anders

Wil je liever iets eenvoudiger beginnen, met minder regels en een kleiner leger? Dan is Kill Team dé ideale versie waarmee je je eerste stappen zet in de wereld van Warhammer 40K! Je speelt dan in feite een meer eenvoudige versie waarbij er minder regels zijn, het speelveld kleiner is en je een kleiner leger hebt, het zogeheten Kill Team. Zo’n bestaat normaal gesproken uit tien tot vijftien modellen met een x aantal punten, gelijkwaardig aan dat van je tegenstander., en één van de modellen is de leider.

Het spel speel je aan de hand van een vooraf geselecteerde missie. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het verdedigen van een object of het uitschakelen van een specifiek model van je tegenstander. Dat betekent dat de snelheid een stuk hoger ligt. Speel je de reguliere 40K, dan kun je zomaar een hele avond aan het strijden zijn. Bij Kill Team speel je in dezelfde tijd meerdere potjes. Een absolute aanrader is trouwens om een starter set aan te schaffen: hierin vind je namelijk alles wat je nodig hebt, zoals een speelbord, lengtemaat en dobbelstenen. Zet je modellen in elkaar en ga direct de strijd aan!

Lees verder+
Start je Warhammer 40K reis
Veelgestelde vragen

Warhammer 40K speel je volgens een aantal regels, die bijvoorbeeld bepalen hoe sterk de wapens van je modellen zijn en hoe goed je je kunt verdedigen tegen een aanval. Er zijn algemene regels en regels die betrekking hebben op je modellen. Met dobbelstenen gooi je om de effectiviteit van een aanval of verdediging te bepalen, en bepaal je hoever een model zich mag verplaatsen.

Bij 40K zijn er vijf fases in het spel: de heldenfase, de verplaatsingsfase, de aanvalsfase, gevechtsfase en gevechtstraumafase. Bij elke beurt speelt de speler die aan zet is, volgens deze volgorde, en je gebruikt bij elke fase dobbelstenen om te bepalen hoe de fase verloopt.

Een turn bij Warhammer 40K gaat aan de hand van verschillende fases. Bij de heldenfase kun je een model een toverspreuk laten uitspreken. Vervolgens kies je de modellen die je wilt verplaatsen en start de aanvalsfase, waarbij je langeafstandswapens inzet. Bij de gevechtsfase zijn de korteafstandswapens aan de beurt en bij de gevechtraumafase bepaal je de schade bij de tegenstander.

Je hebt minimaal één tegenstander nodig. Het is het meest gebruikelijk om met z’n tweeën te spelen, maar je kunt ook met meerdere tegenstanders strijden. Met je tegenstander(s) kies je vooraf het puntenaantal waar je leger aan moet voldoen, zodat de strijd gelijk opgaat.

Dat is afhankelijk van de grootte van je legers. Deze stel je vast aan de hand van een vooraf afgesproken puntenaantal. Gemiddeld duurt een potje 1 à 2 uur, maar wanneer je een zeer groot leger hebt, kun je zo een hele avond aan het spelen zijn.

Kill Team is een meer eenvoudige versie van 40K, waarbij de legers véél kleiner zijn en je een bepaald doel moet behalen. De regels verlopen in de basis wel net als bij 40K. Zo gebruik je hier ook dobbelstenen en speel je volgens vooraf bepaalde regels.

Een potje Kill Team speel je een stuk sneller dan de reguliere 40K spellen. De tijd van een potje duurt gemiddeld een half uur tot een uur. Daardoor kun je op een avond makkelijk meerdere gevechten aangaan.

Verbind met andere
Warhammer spelers in
onze Facebook community
WORD LID